Wellness is de ultieme ontspanning

De Engelse term ‘wellness’ betekent letterlijk ‘gezondheid’. Wellness is de ultieme ontspanning en het woord is een combinatie van ‘wellbeing’ en ‘fitness’. Het woord wordt gebruikt als verzamelbegrip voor alles wat met ontspanning, genieten, rust en herstellen te maken heeft. Wellness gaat over je fit voelen, nieuwe energie krijgen en gelukkig zijn.

Wellness is onstpanning

Mogelijkheden met wellness

Bij wellness wordt veel verstaan, van massage tot baden, sauna ect. De meest voorkomende vormen van wellness zijn:

 • Sauna: een ruimte die extreem verwarmd wordt, waardoor je gaat zweten, daarna afwisselen met koude baden of douches. Voor de opbouw van weerstand, vocht verversen en ontspanning van lichaam en geest. Er zijn gewone sauna’s en sauna’s met geur en stoombaden.
 • Thermale baden: dit zijn baden met verschillende mineralen of zeezout, eventueel voorzien van een whirlpool. Het is nuttig voor lichaam en geest. Dit kan goed werken bij bepaalde huidproblemen.
 • Massage: gehele lichaamsmassage, voetreflexmassage (drukpuntmassage), hotstonemassage (verwarmde stenen), lotusmassage (etherische oliën), Thaise massage (yogapositie) en nog meerdere massages. Een massage verlicht spierpijn en ontspant de spieren, maar werkt ook nuttig voor de geest.
 • Beauty: heeft zuurstofbehandeling (zuurstof inmasseren) en softpack (inpakken van lichaam). Gericht op het strakker maken van de huid en het wegwerken van oneffenheden, het mooier laten uitzien van de huid.

Wat neem je mee?

Ga je voor het eerst naar (een van de vormen van) wellness? Dan weet je nog niet echt goed wat je mee moet nemen. Hieronder een aantal tips om mee te nemen:

 • Groot badlaken: voor als je de sauna in gaat, deze leg je neer voordat je gaat zitten;
 • Twee handdoeken: als je na afloop van de sauna gaat douchen;
 • Badjas: het dragen van een badjas is verplicht tussen de saunagangen door;
 • Badslippers: het dragen van badslippers is verplicht (je kunt ook slippers kopen bij het wellness centra);
 • Flesje water;
 • Eventueel: een boek of tijdschrift;
 • Eventueel: eigen douche producten.

Wellness is de ultieme ontspanning

Gezondheid

Wie dacht dat een dagje wellness alleen maar ontspannen is heeft het mis. Het klopt zeker wat wij zeggen: wellness is de ultieme ontspanning, maar wellness is meer. Een dagje wellness is namelijk ook erg gezond. Zo heeft het een geregelde invloed op je bloedruk, verbeterd het je weerstand en word je lichaam ‘schoongespoeld’.

Bloeddruk: in de sauna daalt je bloeddruk. Door de warmte verwijden je bloedvaten, waardoor het bloed meer ruimte heeft om te stromen. Tijdens het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. Door de kou vernauwen je bloedvaten weer, waardoor je bloeddruk langzaamaan stijgt.

Weerstand: we kennen het gevoel allemaal: zodra het buiten kouder wordt, voel je je iets kwetsbaarder. Je bent sneller verkouden of er worden veel mensen in je omgeving ziek. Door regelmatig naar de sauna te gaan, verbeter je je weerstand. Op die manier raakt je lichaam namelijk gewend aan de wisselende temperaturen, waardoor je minder gevoelig bent voor de kou.

Schoonspoelen: tijdens een dagje wellness wordt je lichaam van binnen- en buiten goed gereinigd. Tijdens een rondje sauna verlies je al snel ongeveer 1/1.5 liter vocht en afvalstoffen. Dit vul je namelijk door goed te drinken. Op die manier wordt je lichaam als het waren ‘schoongespoeld’. Door te zweten wordt je huis van binnenuit gereinigd. Wat overblijft is een hele zachte huid.

Gezond eten en drinken

Tijdens een dagje wellness is het van belang om zo gezond mogelijk te eten en te drinken, dit ter bevordering van ontspanning en gezondheid. Veel wellness centra hebben een speciaal menu. Aanbevolen wordt om tijdens de lunch extra granen, bonen, groenten en noten te eten en daarbij de gehele dag genomen veel mineraalwater te drinken. Dit voedsel bezitten allemaal ruim voldoende magnesium. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de: stofwisseling, een brandstof is voor de hersenen en voor het zenuwstelsel.

Slapen zorgt er ook voor dat wellness de ultieme ontspanning is

Door de warmte van de sauna en door de heersende rust, kan iemand zich zo ontspannen voelen dat er behoefte is aan een klein slaapje. Gebruik deze dag in de wellness om een klein dutje te doen. Geef toe aan het ontspannen gevoel en sluit de ogen. Zo’n ontspannen slaapje doet wonderen, al is het maar een klein en kort dutje. Dit zijn de voordelen van zo’n ontspannen slaapje:

 • Het maakt je actiever;
 • Het maakt je alerter;
 • Het vergroot de creativiteit;
 • Het verbetert je geheugen.
Wellness is de ultieme ontspanning

Een bezoek aan de sauna (je eerste bezoek aan de sauna kan spannend zijn) kan een ontspannende werking hebben wat goed is voor je gezondheid. Wij durven wel te stellen: wellness is de ultieme ontspanning. Zaken die verbeterd worden aan je gezondheid:

 • Minder stress;
 • Betere bloedcirculatie;
 • Minder rimpels;
 • Stralende huid;
 • Goede gezondheid.

Door aan yoga te doen ervaar je ook een aantal van bovenstaande voordelen. Nieuwsgierig daarnaar? Check <. Ben je een millennial en wil je daar meer over weten? > check.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *